Heel wat meer dan topografie!

Aardrijkskunde

Wat is aardrijkskunde en wat leer je bij aardrijkskunde? Aardrijkskunde is allereerst een boeiende en vaak spectaculaire ontdekkingstocht over onze planeet. Het is verwondering over en nieuwsgierigheid naar hoe de aarde en wereld in elkaar zit. Vanuit verwondering en interesse ontstaan aardrijkskundige vragen. Met aardrijkskundige kennis kunnen die vragen beantwoord worden. Aardrijkskunde is niet alleen interessant, maar ook nuttig voor wie als (wereld)burger goed wil functioneren. Aardrijkskunde kan van pas komen als je de media wilt volgen en mee wilt denken over de inrichting van de wereld waarin we leven.

Het woord aardrijkskunde roept bij velen nog steeds een beeld op van topografie. Dat is natuurlijk ook juist, maar moderne aardrijkskundeonderwijs gaat over zoveel meer! Namelijk over regionale verschillen, globaliseringsprocessen (een moeilijk woord, maar het betekent dat mensen, bedrijven en landen over de hele wereld steeds meer met elkaar verbonden zijn), de actieve aarde, gebruik en beheer van grondstoffen, natuurlijke risico’s, milieuproblemen, ruimtelijke conflicten, waterbeheer, klimaatverandering, transport en infrastructuur. Aardrijkskunde is dus heel wat meer dan topografie!

Aardrijkskundige vragen zijn dus: Hoe ziet Nederland er in 2040 uit? Houden we droge voeten? Zijn de files opgelost? Wat is de grootste stad? Bestaan de provincies nog? Is Nederland een emigratieland? En hoe ziet de wereld eruit? Zijn global warming en globalisering toegenomen? Is er nog steeds oorlog in het Midden-Oosten? Zijn de Verenigde Staten nog steeds zo invloedrijk of heeft China of India deze rol overgenomen? Vragen over later aan jullie, leerlingen die nu en in 2040 leven. Om over die vragen samen na te kunnen denken moet je eerst weten hoe het nu zit. Welke processen spelen waar, waarom daar en wat zijn de mogelijke gevolgen? Daarover gaat het fantastische vak aardrijkskunde!

Nog wat feitjes:

In welke leerjaren wordt het vak gegeven?
In alle leerjaren

Kun je er eindexamen in doen?
Jazeker!

‘Een boeiende en vaak spectaculaire ontdekkingstocht over onze planeet.’