Hoe komt het dat sommige landen rijk zijn en andere landen niet?

Economie

Bij het vak economie leer je over keuzes maken. Omdat je nooit alles kan doen wat je wil. Omdat je niet al het geld van de wereld hebt, maar ook omdat de tijd niet eindeloos is. Dat geldt voor jou en mij maar ook voor bedrijven en regeringen. Er zijn keuzes als: zal ik gaan studeren of gaan werken? Of: zullen we proberen zoveel mogelijk te verkopen of juist zo duurzaam mogelijk? Hoe kunnen we de meeste winst maken? En een land moet bijvoorbeeld keuzes maken over uitkeringen: voor wie moeten die zijn? En hoe hoog dan?

Bij economie kijken we ook naar vragen als: hoe komt het dat sommige landen rijk zijn en andere landen niet? Waarom zijn sommige medicijnen zo duur? Wat zijn de voor- en nadelen van grote techbedrijven als Google en Amazon? Hoe kunnen we milieuvervuiling aanpakken? En, waarom bestaan er eigenlijk belastingen?

Het vak economie is een mix van goed lezen, redeneren, verbanden leggen en analyses maken. En je moet ook handig zijn met cijfers en grafieken. Het rekenwerk is nooit heel moeilijk maar bijna altijd in combinatie met tekst en vaak ook bronnen. Natuurlijk doen we dit niet gelijk op de eerste dag, maar aan het einde van klas 6 kan jij de minister van Economische Zaken adviseren over de aanpak van de werkloosheid! Nou ja, bijna dan. 😉

 

Nog wat feitjes:

In welke leerjaren wordt het vak gegeven?
Economie wordt gegeven in klas 4 t/m 6

Kun je er eindexamen in doen?
Jazeker!