Duik samen met docenten en klasgenoten in het verleden

Geschiedenis

Geschiedenis. Misschien wel het leukste vak dat er bestaat. Twee lesuren in de week duik je samen met je docenten en klasgenoten in het verleden. We stappen als het ware in onze denkbeeldige teletijdmachine en laten ons afzetten in de wereld zoals die er ooit uitzag. Heel anders. Of misschien toch niet? Misschien zijn de mensen uit eerdere tijden helemaal niet zo verschillend van ons. Hoe leuk is het om daarachter te komen?

Maar het is niet alleen een erg leuk vak, het is ook erg nuttig. Het verklaart namelijk onze eigen wereld. Hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk dat je ’s morgens opstaat uit je eigen warme bedje, je kunt douchen, kunt kiezen uit een kast met schone kleding en dan lekker kunt ontbijten? Wat een luxe eigenlijk als je er zo over nadenkt. Hoe kan dat eigenlijk? En hoe kan het dat anderen dat niet hebben? Waarom zijn we elk jaar een dag in april in het oranje gekleed? Waarom hebben we ‘de koning van Spanje’ altijd geëerd? Waarom zijn er mensen die terroristische aanslagen plegen? Waarom stemmen mensen op Donald Trump en anderen juist niet?

Om antwoorden op deze en vele andere vragen te krijgen, proberen we het verleden opnieuw leven in te blazen. Zoals de eerste echte historicus dat deed, de Griekse wetenschapper Herodotos, hij schreef in de 5e eeuw voor Christus:

“Dit is het verslag van het onderzoek van Herodotos (..) gepubliceerd met de bedoeling, dat niet datgene dat gebeurd is door toedoen van mensen ooit vergeten wordt. En ook niet dat grote en bewonderenswaardige daden en werken roemloos worden. En in het bijzonder om uit te leggen door welke oorzaak zij (Grieken en Perzen) met elkaar in oorlog geraakten.”

 

Digitaal lesboek: log in als Julius Caesar, Willem van Oranje of Napoleon Bonaparte

Hij probeerde als eerste het beeld van het verleden helder te maken door feiten te verzamelen om zo te begrijpen waarom mensen handelden zoals ze deden, om niet te vergeten en om de eigen wereld te kunnen verklaren. Wij gaan dat ook doen. Wat kom je allemaal tegen? Om er achter te komen onderwerpen, personen en gebeurtenissen aan kunnen bod tijdens de lessen over de geschiedenis van Nederland kan je hier kijken:  Wat moet je weten over het verleden? Lijkt het je leuk om alvast eens rond te kijken in het digitale lesboek van geschiedenis? We hebben speciaal daarvoor enkele proefaccounts gekregen. Dat werkt zo:

  • Ga naar Tijd voor Geschiedenis en kies voor inloggen:
  • Log in als Julius Caesar, Willem van Oranje of Napoleon Bonaparte
  • Als gebruikersnaam voer je dan bijvoorbeeld in: Juliuscaesar@opendag.nl
  • Als wachtwoord voer je dan in: Juliuscaesar
  • Of je kiest als gebruikersnaam: Willemvanoranje@opendag.nl
  • Als wachtwoord voer je dan in: Willemvanoranje
  • Of je kiest als gebruikersnaam: Napoleonbonaparte@opendag.nl
  • Als wachtwoord voer je dan in: Napoleonbonaparte
  • Kies dan: inloggen
  • Nu kun je rondkijken in de methode.

Als je wil, kan je ook naar een filmpje kijken om te zien wat er allemaal kan met deze methode: Digitaal aan de slag met Tijd voor Geschiedenis op de middelbare school.

Hieronder vertelt geschiedenisdocent Inge Judith Nobel je nog meer over de geschiedenislessen.