There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don’t.

Informatica

Informatica is een keuzevak dat start in leerjaar 4. Dat is nog ver weg als je in groep 8 zit. Toch vertellen we je erover, omdat je toch een keer in leerjaar 4 terecht komt. En ja, er zal best wat veranderen in die drie jaar! Zeker op het gebied van computers, de toepassingen en het gebruik ervan.

Dat is nou precies waar informatica over gaat. Computers, de toepassingen en het gebruik ervan. Op dit moment is het onderwerp domotica erg in opkomst. Domotica is een samenvoeging van domus (huis) en tica (toegepaste wetenschap). Domotica staat voor het automatiseren van processen en handelingen in huis. Elektronica en netwerken worden toegepast om het wonen in brede zin te automatiseren. Alles in ons huis willen we op afstand kunnen bedienen. Het liefst vanuit ons vakantieadres. Al die toepassingen moeten gebouwd en geprogrammeerd worden. We willen overal een app voor hebben.

Het vak informatica gaat eigenlijk over alles wat maar enigszins met een computer te maken heeft. Een computer is dan niet alleen dat apparaat dat op je bureau staat, maar ook de telefoon in je zak, de tablet op de bank en de wasmachine die zijn programma uitvoert. Al die computers moeten geprogrammeerd worden. Foutloos. Het zou een beetje jammer zijn, als die zelfrijdende auto ‘denkt’ dat het water naast de weg de rijbaan is die hij moet volgen. . .

Informatica is een vak waarbij er steeds weer nieuwe uitdagingen klaarliggen of bedacht moeten worden, omdat de oude niet meer veilig zijn. Informatica is een vak dat zorgt voor oplossingen en daarbij zelf nieuwe problemen veroorzaakt.

 

Nog wat feitjes:

In welke leerjaren wordt het vak gegeven?
In klas 4 t/m 6

Kun je er eindexamen in doen?
Jazeker!