Waar komen onze letters vandaan?

Latijn

Wat heb je aan Latijn? Kennis van het Latijn helpt je bij het leren van andere talen, die vaak uit het Latijn zijn ontstaan. Verder leer je bij Latijn goed na te denken en nauwkeurig te werken. Bovendien is de kennis van het Latijn nuttig bij veel studies op de universiteit. In veel richtingen (geneeskunde, recht en biologie) worden ook Latijnse termen gebruikt.

Waar komen onze letters vandaan? Waarom ziet een voetbalstadion eruit als een voetbalstadion? Hoe komen we aan onze kalender? Zo kun je talloze vragen stellen over de wereld om je heen. De antwoorden op die vragen zijn bijna altijd te vinden in het verleden. Heel vaak kom je dan bij de Romeinen terecht. Allerlei Romeinse gewoonten en uitvindingen zijn nog steeds terug te vinden in ons dagelijks leven. Het Latijn heeft in Europa lange tijd net zo’n rol gespeeld als het Engels nu. Net zoals wij vaak Engelse woorden en uitdrukkingen gebruiken, zo namen onze voorouders veel over uit het Latijn. Hoe meer kennis je van de Romeinen hebt, hoe meer je hun grote invloed herkent.

Latijn is geen gemakkelijk vak, daarom hoort het ook thuis op het gymnasium. Net als Grieks trouwens, daar ga je later in klas 1 ook kennis mee maken. Je hersens worden flink uitgedaagd om die talen onder de knie te krijgen. Maar als het je lukt, kan je trots zijn dat je zo’n interessant vak beheerst.

 

Nog wat feitjes:

In welke leerjaren wordt het vak gegeven?
Latijn en Grieks worden gegeven in klas 1 t/m 6. Vanaf klas 4 kan je één van deze twee talen kiezen.

Kun je er eindexamen in doen?
Jazeker! Iedere leerling op een gymnasium doet examen in Latijn of Grieks.