Leer het land waarin we leven en de wereld om ons heen beter begrijpen

Maatschappijleer

Bij het vak Maatschappijleer leer je het land waarin we leven en de wereld om ons heen beter begrijpen. Je leert bijvoorbeeld hoe ons politieke systeem in elkaar zit, waarom de rechtsstaat zo belangrijk is, wat de verzorgingsstaat doet voor de verschillen tussen arm en rijk en waarom er soms spanningen in onze pluriforme samenleving zijn tussen mensen met verschillende achtergronden. Dit doen we aan de hand van dilemma’s of prikkelende vragen zoals:

  • Complotdenkers: kwade bedoelingen of kritische burgers?
  • Verbod op knalvuurwerk: veiligheid of traditie?
  • Hogere straffen: onafhankelijke rechtspraak of maatschappelijke druk?
  • Politici en corona: foutje moet kunnen of voorbeeldfunctie?
  • Black Lives Matter: keerpunt of verder waar we gebleven waren?
  • De vaccinatieplicht: een taak van de overheid of eigen keuze?

Daarnaast ontwikkel je bij maatschappijleer nuttige onderzoeks- en debatvaardigheden. Je leert bijvoorbeeld vanuit verschillende perspectieven naar een probleem of stelling te kijken. Je leert de waarden, belangen en standpunten van verschillende mensen/groepen tegen elkaar afwegen. Door te debatteren leer je bovendien goed luisteren naar de argumenten van anderen en je leert om jouw standpunt op een respectvolle en gestructureerde manier zo overtuigend mogelijk over te brengen. Je ontdekt en ontwikkelt daarin jouw eigen stijl! We debatteren bijvoorbeeld over stellingen als:

  • Rappers en influencers kunnen de meeste impact maken als het gaat om het tegengaan van wapengebruik onder jongeren.
  • De overheid moet meer ingrijpen in de woningmarkt om de woningnood op te lossen

Het lijkt ons superleuk om met jou in klas 4 van gedachten te wisselen over alle dingen in het nieuws waar je je over verwondert of waar je een mening over hebt! We hopen dat dit vak ervoor zorgt dat je beter begrijpt waarom in Nederland bepaalde dingen zo gaan als ze gaan – of zo geregeld zijn zoals ze geregeld zijn – en wat jij daar eventueel (later) aan zou willen veranderen of hoe jij daaraan bij wilt dragen.

 

Nog wat feitjes:

In welke leerjaren wordt het vak gegeven?
Alleen in klas 4

Kun je er eindexamen in doen?
Jazeker! Niet in de vorm van een Centraal examen, maar het eindcijfer van Maatschappijleer telt mee op je eindlijst bij je diploma.

 

Ben jij goed op de hoogte van de actualiteit? Speel een nieuwsmemory

Download de PDF hier