Een boeiend vak, waarbij je ook nog mag experimenteren

Scheikunde

Bij het vak Scheikunde, dat je helaas pas in klas 3 voor het eerst echt tegenkomt, leer je dat het overgrote deel van je dagelijkse leven wordt beïnvloed door zaken die één op één naar scheikunde terug te leiden zijn: voedingsstoffen en vertering, brandstoffen en energie, natuurlijke en door de mens gemaakte materialen, en ga zo maar door…

Je leert namelijk dat alle stoffen in de hele wereld en zelfs het hele heelal zijn opgebouwd uit kleinere deeltjes, atomen genaamd, die net als Legosteentjes gecombineerd kunnen worden om een groter deeltje, molecuul genaamd, te maken. Het bijzondere is dan dat er maar zo’n 100 verschillende soorten atomen bestaan en toch kan alles daarvan gemaakt worden!

Zo bestaat water, met de scheikundige formule H2O, uit moleculen met twee keer een atoom waterstof (H) en één keer een atoom zuurstof (O). Je kunt alle mogelijke atoomsoorten terugvinden in het Periodiek Systeem, kijk maar eens op www.Ptable.com.

Naast dat je leert welke soorten atomen er zijn, leer je ook op welke manier ze gecombineerd kunnen worden en in een reactie weer tot iets anders omgezet worden. Verder leer je ook dat sommige combinaties van atomen tot speciale eigenschappen leiden, zoals het plakken van lijm en het zuur smaken van citroenen. Kortom, een heel boeiend vak, waarbij je ook nog mag experimenteren en zelf stoffen mag laten reageren.

 

Nog wat feitjes:

In welke leerjaren wordt het vak gegeven?
Scheikunde wordt in klas 3 t/m 6 gegeven en is in klas 3 een verplicht vak voor alle leerlingen.

Kun je er eindexamen in doen?
Jazeker!