Een welkome afwisseling op de theorievakken!

Tekenen

Bij het vak tekenen mag je lekker zelf praktisch aan de slag! De meeste leerlingen vinden tekenen een welkome afwisseling op de theorievakken. Heerlijk om een vak erbij te hebben waarbij je op een hele andere manier leert over de wereld om je heen dan bij de rest van de vakken. Beelden en voorstellingen spelen een grote rol in het leven van iedereen. Met het leren begrijpen van beelden en tekens leer je om op een andere manier om te gaan met wat er om je heen en met jou zelf gebeurt. En dat doe je niet zomaar, dat is een vak apart!

Hoe leer je dan bij tekenen? Bijvoorbeeld door heel goed te kijken en dat na te tekenen. Zo word je gedwongen om beter te kijken en zie je dus ook veel meer. Je leert welk materiaal en welke techniek je kunt gebruiken om je doel te bereiken. De ene keer werk je naar de waarneming, de andere keer naar voorstelling of fantasie. Ook maak je kennis met toegepaste vormgeving, bijvoorbeeld grafische technieken bij het maken van een boekomslag of poster. Fotografie en digitale technieken komen daarbij ook aan de orde.

Alles wat je om je heen ziet, de huizen en de wegen bijvoorbeeld, maar ook je rugzak en de kleding die je draagt, is ontworpen en elk ontwerp is begonnen met een tekening. De meeste beelden die gebruikt worden in de media (Instagram, Pinterest, Facebook, televisie en tijdschriften) zijn bewerkt en gemanipuleerd. Het is handig om te weten hoe deze beelden bewerkt zijn en met welk doel. Zo leer je de wereld om je heen beter te begrijpen en vooral ook hoe je zelf iets kunt zeggen met beelden!

 

Nog wat feitjes:

In welke leerjaren wordt het vak gegeven?
Tekenen wordt gegeven in klas 1 en 2 en in klas 4 t/m 6.

Kun je er eindexamen in doen?
Jazeker!