Wiskunde is echt overal.

Wiskunde

Het vak wiskunde is niet zoiets als “voortgezet rekenen”, al is rekenen natuurlijk wel een belangrijk onderdeel van het vak! Je leert vooral hoe je problemen kunt oplossen met behulp van redeneren. Vaak moet daarbij ook gerekend worden, maar er bestaan wiskundeboeken waar de enige getallen de nummers van de bladzijden zijn! Denk bijvoorbeeld maar eens aan meetkunde. Daarbij ga je met behulp van een passer en een liniaal het middelpunt van een cirkel construeren, of bewijzen dat er bij elke driehoek een cirkel bestaat die door de drie hoekpunten gaat.

Wiskunde bestaat uit heel veel deelgebieden. Naast meetkunde zijn er bijvoorbeeld ook algebra, analyse, statistiek en kansrekenen en ook speltheorie. Heel veel nieuws, bijvoorbeeld over de Corona-pandemie of de economie, kun je beter begrijpen als je van die wiskunde iets afweet. Logica is trouwens ook een onderdeel van de wiskunde. Wiskunde is echt overal. Wist je bijvoorbeeld dat jouw telefoon beveiligd is met behulp van (best wel moeilijke) wiskunde? Bij beveiligen van informatie en communicatie spelen heel erg grote priemgetallen een rol. De lijst van toepassingen is bijna oneindig. Over “oneindig” gaan we het trouwens in de lessen ook hebben…

Natuurlijk hoef je die hogere wiskunde niet allemaal te leren, daar zijn specialisten voor. Maar je krijgt wel een inkijkje!

 

Nog wat feitjes

In welke leerjaren wordt het vak gegeven?
In alle leerjaren

Kun je er eindexamen in doen?
Ja, het is voor iedereen een verplicht examenvak. Daarbij kan je kiezen uit drie soorten wiskunde (A, B of C).
Bovendien kan je op het SGB ook kiezen voor wiskunde D. Dat is extra moeilijke wiskunde. Ook daar kan je eindexamen in doen.

Kom jij uit onze Escape Room?

Probeer het hier

Speel nu